Pipkvarter, blomsterkvarter – vejnavne kan der være mange slags af!

Pipkvarter, blomsterkvarter – vejnavne kan der være mange slags af!

I mange større byer må det have været en udfordring at finde på navne til nye gader og veje. Det bliver så til fuglenavne, blomsternavne eller andre navne, der ikke har noget med byen at gøre. I Ejby støder man derimod på en lang række personnavne som gadenavne. Personer, som ikke er umiddelbart kendte fra danmarkshistorien som det f. eks. er tilfældet med Olaf Kristiansensvej.

Når man ser vejnavnet studser man som ikke lokalkendt og tænker, hvem er dog den Olaf Kristiansen, som har fået en vej opkaldt efter sig? Man kan blive grebet af den samme undren over at se en række af Ejbys andre gadenavne, som også er opkaldt efter en person, som det er tilfældet med f. eks. Anders Rasmusssensvej.

Da man skulle give byens gader navne valgte man det meget gode princip at opkalde mange af vejene efter de personer, der havde ejet den jord, hvorfra husene langs vejen var bygget på.

Olaf Kristiansensvej var opkaldt efter Olaf Kristiansen, som blev født d. 5. februar 1881, og døbt i Rye Kirke. Han boede, i første halvdel af 1900-tallet, i det hus, der nu har adressen Olaf Kristiansensvej 2. Det var en lille, mager jordlod, på 4 tdl., svagt skrånende mod vest med en udsigt, der kunne tage pusten fra selv den mest forvænte naturelsker. Olaf var gift med Anna og de fik 3 piger, Klara, Erna og Ella. Olaf var en dygtig landmand men var samtidig mælkekusk. Senere var han også fiskepranger, idet han solgte de nyfangede fisk fra Ejby havn.

Efter mange års slid med sine fire tdl., men hvor udsigten var formidabel, havde Olaf fået en god idé. Han ville sælge sin jord til sommergæsterne. Det blev den første større udstykning ved Ejby Strand med ca. 30 grunde. De første 3-4 grunde blev solgt og bebygget midt i trediverne.

De sidste grunde blev solgt i 1946-47. Udstykningen kom i folkemunde hurtigt til at hedde ”Marokkolejren”, måske fordi de små huse var bygget af fiskekasser og andet genbrugsmaterialer.

Asta Rasmussen

Lejre Turistforening