Den skjulte bro

Godt gemt under Roskilde – Ringsted vejen ved foden af bakken op mod Osted, hvor landevejen krydser Lavringe Å, ligger resterne af den første bro over åen. Hvis man vover sig gennem krattet på nordsiden af broen, kan man se en række stenkvadre, som har været en del af den gamle bro fra 1783. Årstallet er indhugget i en sten på nordsiden af vejen. Med tiden har den gamle bro ikke været bred nok og heller ikke stærk nok til at bære den stærkt voksende trafikmængde, så den gamle bro er blevet ombygget og udvidet, men enkelte af de gamle stenkvadrer er stadig at se.

De er et synligt udtryk for en af de store bedrifter i dansk historie nemlig opbygningen af et ordentligt system af hovedvej til gavn for samfundsøkonomien og for militæret. Man begyndte på det i 1760erne Der blev indhentet faglig hjælp i Frankrig og i 1776 var den nye gode hovedvej (en såkaldt chaussé) fra Frederiksberg Slot til Roskilde færdig, i 1792 var hovedvejen fra Roskilde til Korsør færdig. Senere fulgte så Roskilde – Kalundborg hovedvejen (færdig i 1820). I løbet af 1800-tallet fulgte så hovedlandevejene på Fyn og i Jylland.

 

Hans Jørgen Lych Larsen