“I skovens dybe stille ro”

Der er mange smukke skove i Lejre. Det største skovparti er, hvad man kan kalde for Hvalsø skovene, der omfatter en gruppe sammenhængende skove med forskellige navne og forskellige ejere. Statsskovene – Bidstrup skovene – er et spændende skovområde at gå ture i eller cykle igennem. Der venter den besøgende mange varierede naturoplevelser. Jeg har gået flere gange ad den gule rute i Storskoven og Valborup Skov (der er lavet en vandretursfolder for Bidstrup Skovene, den kan fås på biblioteket). Turen er i sin helhed ca. 5,5 km lang. Turen er meget varieret, men det der gjorde størst indtryk på mig, var det overraskende syn af Elverdamsåens forløb inde i skoven – ikke så langt fra dets udspring i Valborup Skov. Jeg kom ad ruten fra syd fra Tradshusvej og gik uvidende om, hvad der ventede mig, i retning af det nordvestlige hjørne af Valborup Skov og så lå den der pludselig.

Den skarpt afskårne dal, dyb og med stejle sider. Det var Elverdamsdalens forlængelse ind i skoven, i bunden kunne man lige ane det lille vandløb, Elverdamsåen. Jeg har siden været forbi flere gange og er hver gang blevet forbløffet og overrasket over dalens dybde og stejlhed inde i en typisk dansk løvskov. Den gule rute fortsætter langs med dalen ud til skovbrynet mod nordvest. Fra skovbrynet har man så en meget fin udsigt over Elverdamsdalens videre forløb mod nord. Elverdamsdalen er imponerende i al sin magt og vælde ude i det åbne land, men inde i skoven står den gamle smeltevandsdal med forbløffende dybde og skarpe konturer og gør et anderledes og meget overraskende indtryk på skovvandreren.

 

Lejre Turistforening

Hans Jørgen L. Larsen