Slaget ved Gershøj

Gershøj havnevej

DSCN5105

Gershøj Kro ligger idyllisk ved Roskilde Fjord. I 1872 var kroen kommandocentralen for en mindre konflikt mellem fjordens fiskere og så en gruppe fiskere fra Harboøre i Vestjylland. I eftertiden blev konflikten kendt som Jydeslaget ved Gershøj.

Dengang var der et stort ålefiskeri i Roskilde Fjord. Det var kommet fiskerne i Harboøre for øre og da deres ålefiskeri svigtede i 1871, drog en større gruppe Harboøre fiskere med jernbanen til Roskilde – medbringende deres egne små både for at at fiske ål. De samarbejdede med en opkøber fra Kalundborg. De havde stor succes med deres fiskeri til de lokale ålefiskeres store vrede og irritation. Hemmeligheden bag de gode resultater var, at de jyske fiskere brugte et mere effektivt fangstredskab end de de lokale.

De lokale fiskere frygtede, at jyderne ville tømme fjorden for ål og besluttede på et møde på Gershøj Kro at gribe til selvtægt over for de fremmede fiskere. I nattens mulm og mørke overtog de kontrollen med de jyske både og sejlede dem til Frederikssund. Jyderne  måtte så gå hele vejen til Frederikssund for at få deres både igen. De lokale fiskere var meget stolte af deres bedrift, selvom de efterfølgende blev nødt til at betale en større sum i erstatning til fiskerne fra Harboøre. Der blev i årene derefter lokalt talt meget om “dengang da fiskerne roede jyderne ud!”

Jyderne vendte dog tilbage året efter i et endnu større antal, men nu havde de lokale fiskere fundet ud af at bruge de mere effektive redskaber og det kom ikke til en ny konflikt.

Hans Jørgen L. Larsen